Voor de lagere school

In dit filmpje tonen we hoe we op school de dag starten in deze bijzondere tijden :

Meester Dieter geeft in dit filmpje meer uitleg over hoe je kan elastieken :

Via deze link kan je nog meer danspasjes vinden voor het elastieken: https://www.skippydance.com/nl-be/skippydance-academy

Meester Dieter geeft in dit filmpje meer uitleg over de doedobbelsteen :

Hoe kan je jongleren met 3 ballen ? In dit filmpje wordt dit uitgelegd :

Hoe maak je een jongleerballetje ? Meester Dieter legt het je uit in onderstaand filmpje !

Hoe overleef ik met / zonder boeken? Tips van de bib

De bib van Edegem blijft al zeker t/m zaterdag 18 april gesloten. Maar ook in de culturele sector steekt iedereen een tandje bij om al wie thuis zit van de nodige lectuur en ontspanning te voorzien. We bundelen hier alle tips die we al hebben kunnen verzamelen. Zelf nog een leuke tip? Laat het ons weten per mail of FB!

VOOR JONG…

Fundels: digitale prentenboeken om op je tablet of smartphone te lezen. Alle ouders in Coronanood krijgen nu 15 boekjes en twee extra uitleningen per week cadeau om de kinderen zoet te houden tot de paasvakantie. 

Jeugdboekenmaand: de fysieke jeugdboekenmaand is halverwege moeten stoppen met klasbezoeken en auteurslezingen, maar op hun website vind je massa’s leestips en via hun YouTube kanaal vind je filmpjes van auteurs en illustratoren die voorlezen, vertellen, teken- en knutseltips geven, live illustreren ..

Luisterverhalen: Beleef gratis binnenpret met de luisterspelen van Het Geluidshuis, ontdek welke boeken je nu via Luisterpunt en Uitgeverij De Eenhoorn gratis kan beluisteren of check de digitale prentenboeken van Boekpakket in Nederland of . 

Schooltv: Meer dan 100 voorleesverhaaltjes uit Sesamstraat en bekende prentenboeken. 

Verhaaltjes via FB of YouTube: Heel wat boekhandels en bibliotheken plaatsen dagelijks voorleesfilmpjes op hun FB-pagina. Check bijvoorbeeld de Vertellerij, de bib van Waregem en ’t Stad Leest. Ook koningin Mathilde doet mee, op YouTube leest ze het verhaal ‘Toen de zee stil was’. Delen maar zodat ze zoveel mogelijk kinderen kunnen bereiken!

Luisterpunt: Lukt het lezen niet zo goed omdat je bijvoorbeeld dyslexie hebt? Ook dan kan je volop blijven lezen met de Anderslezen-app van Luisterpunt, de bib voor personen met een leesbeperking. Alle info op de kidspagina van Luisterpunt. In dit filmpje vertellen Laura en Sid, twee kinderen met dyslexie, wat de Anderslezen-app voor hen betekent.

Games: Waarom niet experimenteren om je gratis je eigen games te bouwen met CoSpaces Community?

OF WAT OUDER…

GopressTot en met 19 april krijg je via Gopress snel en gratis toegang tot het digitale archief van verschillende kranten en tijdschriften zoals De Standaard, Het Nieuwsblad, Knack, Humo, Wablieft, Metro en zelfs Franstalige kranten. Op bibliotheek.be/krantenarchief vind je artikels ouder dan 2 dagen. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bib (Na 19 april kan je het Gopress Archief enkel raadplegen door aan te melden met je Mijn Bibliotheek-profiel).

Wablieft: Lees je het nieuws liever in eenvoudige vorm? Volg de actualiteit op de website van de Wablieft-krant. 

Zandman:  Radio 1 brengt elke avond om 22 uur een bijzondere podcast, een nieuw kortverhaal, een pareltje uit het VRT-archief of een verhaal dat gewoon verteld moet worden. Het programma vind je op de website van Radio 1.

dbnl: Waarom niet van je vrijgekomen leestijd gebruik maken om Cyriel Buysse, Felix Timmermans of Gerard Walschap te (her)ontdekken? In de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren kan je verschillende oudere Nederlandstalige romans integraal lezen of als e-book downloaden.

de Luisterbieb van de Nederlandse bibliotheken: een cadeautje van onze noorderburen: ze voegden een aantal mooie luisterboeken toe aan hun collectie. Voor iedereen die met een acuut boekentekort zit, ook als je geen lid bent.

een podcast (een audioverhaal dat je via het internet kan beluisteren, wanneer het je past): Verschillende (nieuws)sites bieden dagelijks podcasts aan. Iedereenleest maakt een overzicht van de beste literaire podcasts. Ook LangZullenWeLezen zet 15 tips op een rijtje. 

Huistoneel: Het Toneelhuis wordt voor even Huistoneel. Als wij niet naar de schouwburg kunnen, komt de schouwburg naar ons… Het programma vind je op de website van het Toneelhuis

e-boeken: We lenen tijdens de sluiting geen e-readers met e-boeken uit, maar Arhus, de bib van Roeselare, selecteerde een aantal websites die gratis e-boeken voor volwassenen of een gratis proefabonnement aanbieden. Ontdek ze hier.

VOOR HET HELE GEZIN…

Boekenruil: hoe bezorg je boeken aan vrienden, familie of buren in quarantaine of aan kwetsbare personen? Organiseer een boekenruil met vrienden of familie, maar neem je voorzorgen. LangZullenWeLezen legt uit hoe je zo’n boekenruil best aanpakt. 

Kortverhalen van Roald Dahl: Klara haalt vijf culinaire kortverhalen van Roald Dahl uit het archief, verzameld tgv zijn 100ste verjaardag in 2016 en nu opnieuw te beluisteren

Podium aan huis: Als je niet meer in de zaal geraakt, dan komt de zaal tot bij jou. Via dit platform haal je voorstellingen voor jong en oud in huis.

VOOR AL JE SCHOOLOPDRACHTEN…

Een schoolopdracht rond de actualiteit voorbereiden of maken vanop afstand? Dat kan nu gratis via de bib met het handige Gopress Archief! Tot en met 19 april krijg je snel en gratis toegang tot het digitale archief van verschillende kranten en tijdschriften zoals De Standaard, Het Nieuwsblad, Knack, Humo, Wablieft, Metro en zelfs Franstalige kranten op bibliotheek.be/krantenarchief.  Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bib.

en tot slot

– check onze website voor boekentips voor jong en oud

– probeer met je gezin zo snel mogelijk de Boekenbingo in te vullen…

– en vooral: stay home and stay safe. En dan zien we elkaar hopelijk snel weer in de bib!

Met vriendelijke groeten,

Het Bibteam

Schrijfdans voor 1A en 2A

Luisterverhaal